Så nær byen, men likevel så langt unna

Båttur blant frodige øyer

   Påhengsmotoren durer jevnt og blander seg med lyden av plask skapt av den lave båten som brøyter seg fram i vannet. Om bord er vi seksten personer og en lokal guide. Denne båtturen på Lago de Nicaragua er en del av en guidet tur som foreløpig har tatt oss med på vandring gjennom Granadas gater, og nå i båt ut hit til de mange øyene i innsjøen utenfor byen. Senere i dag skal vi spise lunsj ved en kratersjø, kikke innom et marked og til slutt få et nærmøte med en aktiv vulkan.

Det ligger an til å bli en bra dag.

Solen skinner fra en skyflekkete himmel, men et tak av presenning spent godt fast i tynne, lette metallstenger sørger for at den ikke får muligheten til å grille oss der vi sitter tilbakelent i hvert vårt turkisgrønne sete. Lengst framme, nesten i baugen, sitter guiden vår på den like turkise båtripen og peker og forteller om omgivelsene og innsjøen.

Fargene er så klare, så flotte. Blått vann med lette krusninger, blå himmel med en og annen skydott i horisonten, vegetasjon i et bredt spekter av grønnfarger, fra irrgrønt til dyp skoggrønt, en og annen blomst i oransje, gult, lilla eller rosa. Vannplanter flyter på vannoverflaten rundt noen av øyene, og planterester dupper i det stille vannet. Hvite hegrer står med langstrakt hals og lange ben på små, våte steiner som stikker opp av vannet.

Her er så fredelig.

Utenfor øyene plasker bølgene i svære Lago de Nicaragua, verdens nittende største innsjø, men her inne i labyrinten av vannveier er vannet rolig.

Jeg kikker nysgjerrig på de mange øyene vi passerer. På noen av dem er det bygget små, enkle, enslige hus, mens andre er dekket av svære hyttekomplekser, mange av dem eid av rike nicaraguanere eller utlendinger som gjerne dukker opp i privattransport og blir værende i noen få timer, kanskje bare en gang eller to i året, før de reiser videre. Ved en brygge ligger en seilbåt fortøyd. Et sted har noen bygget feriehuset sitt som en bro over en kanal av vann. Noen hytter er hvitmalt, andre malt i glade farger, som den friske rosa vi nettopp passerte, den med blå karmer og kanter. Jeg betrakter uteplasser med parasoller, steinmurer, trapper og plattinger. Tårn på noen av hyttene. Blomster, busker og trær. En kvinne som ser ut til å være nicaraguaner står i vannkanten og vasker klær. Kanskje en hushjelp, ansatt av en av de rike feriehuseierne?

De ubebodde øyene er dekket av høye trær, tett buskas og høyt gress ispedd blomstrende fargeklatter. Inne på fastlandet ser vi blåbrune silhuetter av fjell, deriblant en vulkan med sin umiskjennelige kjegletopp.

Jeg sitter godt tilbakelent og nyter utsikten fra båten.

Etter en stund sakkes farten, og guiden peker mot en øy.
– This is the monkey island.
Motoren skrus helt av, og vi ligger og dupper i vannet mens sytten par øyne speider etter bevegelser.
– Ah, here they come, sier guiden.
To aper med pels i nyanser som spenner fra gyllen rødbrun til lys beige, med nesten svarte hender og nese og et like mørkt parti rundt øynene, hopper fra gren til gren mot oss. De stanser ikke før de gynger ytterst på grenene som henger ned mot båten. Guiden finner fram en kjekspakke, fisker opp en kjeks og rekker den fram. Lynraskt lener den ene apen seg fram og snapper til seg kjeksen.
Det er ganske åpenbart at den har vært med på dette før.
– Do you want to try?
– Yeah, svarer Greg. Han tråkker varsomt fram til baugen, fisker opp en kjeks og strekker den mot apen i treet like ved siden av ham. I mens snur guiden seg mot resten av oss.
– Hey guys, do you agree for the monkeys to come on the boat?
– Yeah, yeah, lyder det fra flere av de andre, før Emma opplyser at Kate er redd for aper, og gjengen dermed straks kommer til enighet om å la dyrene være i trærne.

Jeg blir sittende og følge med på apenes bevegelser der de klatrer, hopper, gynger og henger i grenene. En av dem sitter og plukker seg i pelsen, tar en pause og glaner på oss før den fortsetter egenpleien.

Vinden rusker i bladverket, og grenene gynger under vekten av apene som balanserer på dem. Guiden har gått over til mating av fisker, og noen av de andre følger hans eksempel og flirer frydefullt når fiskene napper forsiktig på hendene deres for å plukke til seg smulene.

Til slutt erklærer vi oss ferdige med både aper og fisker, og putrer videre langs øya.
– Ah, there he is! Guys, this is Michael Jackson.
Guiden peker på den mørke apen med hvitt ansikt og skulderparti som kommer gående på alle fire over steiner og tørt løv.
Jeg knipser et bilde av den kjendisoppkalte apen i det båten glir bort fra øya og setter kurs mot Granada.

Solen skinner fremdeles, men jeg merker meg at en større prosent av himmelen nå er dekket av et hvitt og grått skyteppe. Vannet ser olivengrønt ut, og glitrer ikke like mye. Jeg betrakter øyene, vegetasjonen, vulkanen inne på land. Husene og uteplassene, og de mange vannliljebladene som flyter på vannet. Vi passerer en annen båt med turister, og en liten trebåt med to lokale fiskere som iakttar oss i det vi passerer, og som deretter fortsetter å dra opp garnet de har satt. Snart ser jeg katedralen i Granada stikke opp over trærne ved bredden av innsjøen. Gul og hvit, med rød og hvit kuppel på tårnet. Nå er vi utenfor det rolige farvannet mellom øyene, og båten duver i bølgene der vi sakte, men sikkert nærmer oss land.

Øyriket utenfor Granada føles som en verden for seg selv, en isolert, fredfull oase så nær byen, men likevel så langt unna. Det er neimen ikke rart at folk ønsker å ha feriehus akkurat her.

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

Båttur ved Granada

3 kommentarer om “Så nær byen, men likevel så langt unna

  1. Tilbaketråkk: Så nær byen, men likevel så langt unna | Glimt av verden

  2. Tilbaketråkk: Sjøer og vulkaner | Glimt av verden

  3. Tilbaketråkk: Sjøer og vulkaner

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s