Kveldspromenade

Sliemas sosiale samlingssted


Når dagen er på hell og solen ikke lenger steker like intenst over det vesle øylandet Malta, er det et yrende liv på den lange strandpromenaden i Sliema. Den travle, men allikevel avslappede byen ligger på en halvøy med en liten bukt på hver side. Fra den ene siden av byen ser man over på den lille, staselige hovedstaden Valletta, som kneiser på en høyde ut mot havet. På den andre siden ligger St. Julians, som er kjent for sin høye konsentrasjon av klubber og utesteder.

Denne delen av øya er så tettbygd at det er vanskelig å si hvor den ene byen slutter og den andre begynner. Fjern er tiden da Sliema bare var en liten fiskerlandsby. I løpet av årene har stedet utviklet seg til å bli et sentrum for handel og turisme, og moderne blokkbebyggelse er reist langs den ene siden av veien som følger kystlinjen rundt odden. Her er hoteller, restauranter, boligblokker og firmalokaler, og de kompakte bygningene sperrer effektivt for utsikten fra de lavere husene som er blitt liggende bak nybyggene.

På den andre siden av den trafikkerte veien, mellom veien og havet, er det gjort plass til en flott promenade som ser ut til å være i flittig bruk blant fastboende så vel som turister.

Kveldsbrisen rusker lett i sommerkjolen, og i skyggen av bebyggelsen er den tynne bomullscardiganen god å ha. Vi har ikke noe annet ærend enn å spasere en tur og se på livet langs strandpromenaden, suge inn stemningen og nyte den friske kveldsluften etter en solrik dag.

Noen steder er det anlagt små parkanlegg nede ved vannet, med benker og blomsterbed, iskiosker og parasoller, skyggegivende trær og små gangveier der en og annen gekko piler rundt. Vi passerer krummede palmer og blomstrende busker, spisesteder og velholdte lekeplasser. Her er turister som rusler rundt og ser på livet, fastboende som lufter hunder og folk som sitter på de mange benkene og prater. Gamle mennesker som tusler av sted i eget tempo, ungdom på skateboard, små barn på sparkesykler og enda mindre barn som frydefullt stabber framover på ustødige ben mens foreldrene småløper etter. Uterestaurantene er fulle av folk, og på lekeplassene følger oppmerksomme mødre med på avkommets lek.

På veien durer trafikken forbi, og på nedsiden av promenaden slenger Middelhavet kjølige bølger mot kantete klippekyst og glattskurte svaberg. Her finnes ikke sandstrender, med unntak av den bittelille stranden like nedenfor hotellet vårt, og bading skjer derfor fra klipper og brygger, slik som de fleste andre steder på øya. Selv om det fremdeles er tidlig på sommeren og badetemperaturene i dette området knapt har nådd nitten grader, ser jeg en del som kaster seg ut i det urolige vannet denne kvelden.

– Det var mye bedre å gå tur nå enn det var tidligere i dag, konstaterer Ingelin.
Jeg må si meg enig. Formiddagen ble brukt på å utforske området i nærheten av hotellet, men vi innså etter hvert at det var for varmt til å gå rundt i de hete bygatene. Etter å ha funnet veien tilbake til hotellet, tilbrakte vi derfor noen timer på den noe mer luftige takterrassen, som kunne by på flott utsikt over bukten og promenaden.

Mens vi rusler av gårde og lar bildene av omgivelsene synke inn sammen med følelsen av ro og harmoni, løper tiden fortere enn jeg har merket. Etter å ha gått i nesten tre kvarter, snur vi og går tilbake samme vei som vi kom. Jeg kaster et blikk utover det glitrende havet. Sliemas strandpromenade er åpenbart et sosialt samlingssted for folk i alle aldersgrupper, og etter å ha observert alle smilene og hilsenene, småpratingen, leken og latteren, er det ikke vanskelig å forstå at dette er et sted der lokalbefolkningen kan trives.

En slik strekning skulle alle kystbyer hatt.

Sliema sett fra området like utenfor hotellet vi bodde på.

Sliema sett fra området like utenfor hotellet vi bodde på.

 

Gøyale skapninger.

Gøyale skapninger.

 

Gate i Sliema.

Gate i Sliema.

En kommentar om “Kveldspromenade

  1. Tilbaketråkk: Kveldspromenade | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s