Lagune på land

Geotermisk spa i lavaørkenen

   I det dørene åpner seg og jeg tar et skritt ut fra det svære garderobebygget, kjenner jeg marsværet sende et iskaldt gufs gjennom kroppen min. Jeg er kledd i bikini, og håret har jeg festet i en strikk. Tennene begynner umiddelbart å klapre, og jeg er sikker på at hvert eneste hårstrå har reist seg i et forsøk på å beskytte meg fra å bli nedkjølt. Jeg nøler et lite sekund, før jeg fastslår at dette ikke er tiden for å somle. Hastig setter jeg kursen mot vannet og senker kroppen ned i det dampende vannet. Effekten merkes øyeblikkelig. Tilfreds kjenner jeg hvordan kulden jages vekk og kroppen slapper av.

Ah, dette stedet kan jeg like!

Hvis man har klart å unngå å høre om Den blå lagune før man kommer til Island, kan det umulig ta lang tid fra ankomst og fram til en oppegående turist oppdager dens eksistens. De fleste som har besøkt sagaøya i nord har på et eller annet tidspunkt vært innom lagunen som ligger midt i en lavaørken mellom landets hovedflyplass og hovedstaden Reykjavik.

Jeg har i løpet av de siste dagene lært at Island har et eksepsjonelt høyt antall offentlige bad sett i forhold til antall innbyggere. Badene, som ofte ligger utendørs, finnes selv på små tettsteder, og benyttes hyppig av befolkningen. Vannet varmes som regel opp av varme fra den vulkanske grunnen. I Reykjavik, som har i overkant av 120 000 innbyggere, kan man velge mellom sju bad, hvorav kun ett er under tak. Vi regnet på dette i går, og konkluderte med at dersom osloborgerne skulle hatt like stor tilgang på basseng, ville hovedstaden vår hatt rundt tretti bad.

I går testet jeg fasilitetene i det offentlige badet som ligger like ved hostellet vi bor på, men Den blå lagune er annerledes, selv om dette stedet faktisk også er menneskeskapt. Dette er et geotermisk spa dannet av spillvann fra kraftverket Svartsengi. Kraftverket var et av de første av sitt slag, og det ble gjort noen nybegynnerfeil da anlegget ble tatt i bruk. Det var en av disse feilene som skapte det som med tid og stunder ble en av landets mest berømte turistattraksjoner. Ferskvann med svært høy temperatur hentes opp fra grunnen og brukes for å drive turbiner som genererer elektrisitet. Spillvannet ble opprinnelig pumpet ut på den størknede lavaen for å sive ned i den porøse grunnen. I stedet endte det med at mineralene stengte alle kanalene ned i bakken. Vannet samlet seg i en dam, som etter hvert vokste seg stor og dannet en grunn lagune. Noen år senere begynte lokalbefolkningen å snike seg over gjerdene om natten for å bade i det varme vannet. Til slutt ble stedet gjort om til en turistattraksjon, som i dag kan skilte med over 250 000 besøkende hvert år.

Jeg tar noen svømmetak bort til et fredelig hjørne av lagunen, og ser Kari, Margit og Petter dukke opp like bak meg.
– For en herlig temperatur, sier jeg med et bredt smil. – Her kan jeg være lenge.

Jeg speider utover den overraskende store lagunen. Blågrønne alger og silisium gir vannet en akvamarin farge. Temperaturen skal ligge på et sted mellom trettisju og trettini grader, og møtet mellom den kalde luften og det varme vannet skaper hvite skyer av damp som blir hengende like over vannflaten. Ved breddene ligger store, kantete lavasteiner, og bak der igjen er et nakent landskap av lave fjell. Noen små steinhauger utgjør øyer i det lysblå vannet, og her finnes også noen små broer. Midt i lagunen er det attpåtil bygget en bar som serverer øl og drinker til badende gjester.

Vi svømmer i bedagelig tempo under en av broene og begynner å krysse tvers over lagunen.
– Noen steder er det ekstra varmt, påpeker Margit, som svømmer ved siden av meg.
– Mm, nikker jeg. – Og noen steder føles vannet nesten litt for kaldt. I hvert fall etter at man har vært en stund der det er varmest.

Snart er vi kommet nesten bort til spaavdelingen. Badstue finnes visst også her, men jeg kan ikke si det frister noe særlig etter et bad i det varme vannet. Ved en vegg er det laget et kunstig fossefall, og en svart steinhaug er full av gråhvit leire som folk smører seg inn med. Både vannet og avleiringene i Den blå lagune skal visstnok ha et rikt mineralinnhold og dermed god effekt på ulike hudlidelser.

Jeg lar leiren ligge, legger meg på ryggen og flyter avslappet i det herlige vannet.

Det er fortsatt en god stund til bussen skal ta oss tilbake til Reykjavik.

Blått lagunevann.

Blått lagunevann.

En kommentar om “Lagune på land

  1. Tilbaketråkk: Lagune på land | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s