Heitur pottur

Der elven aldri fryser

Vi så dem allerede fra hovedveien på vei ned mot det lille tettstedet Hveragerdi. De små søylene av damp som stiger opp fra bakken oppe i åssidene skapte en grå kontrast i det ellers brunlige landskapet, og var synlige på lang avstand. Vi kunne følge dem med øynene helt til vi svingte inn mellom husene i Hveragerdi, og etter en kort kjøretur på humpete grusveier, parkerte vi bilen og begynte å traske oppover mot røyksøylene.

Etter noen herlige dager med flott vårvær i Reykjavik, har det i dag regnet siden vi forlot hovedstaden, men heldigvis ga regnværet seg like før bilen ble parkert. Kalenderen viser mars, så vi kunne like gjerne vasset i snø, men bakken er vinterlig brun og gold. Vissent gress farger landskapet brunt og beige, steiner og fjell tilføyer gråsvarte nyanser, jorden gir noen steder innslag av rødt, og her og der gir grønn mose et friskt pust til det ellers så blasse fargespekteret. Bakken er våt, himmelen dekket av et lys grått teppe. Jeg hopper over et par brede vanndammer, og passer på ikke å tråkke der bakken er mest sølete.

En liten bekk renner nedover åssiden, og nysgjerrig bøyer jeg meg ned og kjenner på vannet. Det er som jeg tenkte.
– Det er varmt!
Margit og Kari bøyer seg ned og lar vannet strømme over hendene.
– Så spesielt, fastslår jeg. – Det er mars, og her kunne vi vasset i varmere vann enn det vi bader i om sommeren!

Det er noe magisk med naturlig varmt vann i en gold fjellside i årets første vårmåned.

Vi rusler videre, og snart er vi omgitt av røyksøylene vi har hatt som mål å nå fram til. I små og store groper i bakken bobler vannet intenst, så intenst at vannet spruter og lyden av kokende vann ligger som en evigvarende, repetitiv melodi over området. Skyene av damp siver til værs i søyler som bøyes av vinden, og som stadig skifter retning etter hvilken vei vinden blåser. Rundt den største gryten er bakken gjørmete og sleip, så her gjelder det å holde god avstand til det sydende vannet.

Dette er heitur pottur.

Jeg er fascinert. Landskapet rundt meg framstår som et tydelig vitne på hva som rører seg under jordoverflaten, et vitne om klodens ilske krefter og ugjestmilde indre.

Dette er langt fra det eneste stedet på Island hvor geotermisk aktivitet sørger for varme elver og kokende gryter i bakken. For 20 millioner år siden dukket landet opp av havet som et resultat av vulkanske utbrudd, og fremdeles er landskapet her i utvikling. Fordi øya ligger på den midtatlantiske ryggen, der den eurasiske og den nordamerikanske kontinentalplaten glir fra hverandre, er det mye vulkansk aktivitet i landet. Boblende varme kilder og dampende fjellsider, geysirer der kokende vannsøyler skytes mot himmelen, og ulmende vulkaner som av og til spytter ut glødende lava og skyer av aske. For mange er naturfenomenene grunn nok alene til å reise til landet her i nord, og det forundrer meg ikke. Det er bare to dager siden vi var vitne til hvordan den velkjente geysiren Strokkur omtrent hvert femte minutt spyttet ut en flere meter høy vannsøyle, og selv om vi slett ikke var alene der, til tross for at mars på ingen måte er høysesong for reiser til sagaøya, var det vanskelig å ikke la seg begeistre.

Vi forlater de varme kildene og rusler et stykke videre opp i fjellsiden. Bak oss hører vi en ung tenårings overveldede utrop i det han får øye på de sydende gropene vi selv nettopp har forlatt.
– Hey, look at this! Wow! Woooooow!
   Jeg ler. – Ikke noe å si på entusiasmen der nede.

Før vi snur og går tilbake til bilen, stanser vi og betrakter utsikten. Herfra kan vi skue utover de små husene i Hveragerdi med blinkende blikktak, slettene som strekker seg inn i horisonten sør for den vesle byen, fjellsider i vinterlige brunnyanser og snødekte fjelltopper.

Snart skal vi kjøre videre sørøstover, over det flate slettelandskapet der nede, mens de varme kildene skal fortsette å sende sine gråhvite søyler av damp mot himmelen og begeistre nye besøkende.

Varme kilder ved Hveragerdi

Varme kilder ved Hveragerdi

 

Varm elv ved Hveragerdi

Varm elv ved Hveragerdi

 

En kommentar om “Heitur pottur

  1. Tilbaketråkk: Heitur pottur | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s