Salt magi

410 meter under havet

Da jeg var barn, var Dødehavet noe mystisk og spennende som lå langt, langt borte. En innsjø der man kan sitte i vannet og lese avisen. Øde strender og flott landskap med morbærtrær der man kan sitte i skyggen og slappe av i fredfulle omgivelser. Hvite saltkrystaller og klart vann. Jeg så ikke for meg en oase, men i hvert fall et pent sted.

Senere har jeg sett bilder som avkrefter barndommens forestilling av den velkjente sjøen, bilder som stemmer bedre overens med det jeg ser rundt meg denne oktoberdagen. Landskapet er egentlig ganske kjedelig. Her er ikke stort annet enn sand og stein, et landskap i brune og beige nyanser, med unntak av vannet med sin skittenblå farge.  Gjennom varmedisen, på den andre siden av sjøen, skimter vi de brunlige fjellene i Jordan. Dødehavet er 65 kilometer fra nord til sør og 18 kilometer på det bredeste, og deles omtrent likt mellom Jordan, Israel og Palestina. Vi befinner oss ved den palestinske delen av sjøen.

Marte, Stine og Ola plasker rundt på magen med bena loddrett til værs. Selv finner jeg det tryggere å innta en mellomting mellom liggende og sittende stilling, med ryggen vendt nedover, for å unngå å få sviende saltvann i øynene. Vannet har et saltinnhold på omtrent tretti prosent, til forskjell fra alminnelig havvann der prosentandelen er tre og en halv.  Det høye saltinnholdet gjør det umulig for fisk, planter og andre organismer å leve i sjøen, og vannet er ganske ugreit å få i øynene.

Jeg lar kroppen slappe fullstendig av. Å holde seg flytende er like enkelt som jeg har forestilt meg. Riktignok kan man ikke sitte på vannet, slik jeg trodde da jeg var barn, men det er ikke nødvendig å bruke energi på å unngå å synke. Derimot krever det litt mer innsats enn vanlig for å plante bena på sjøbunnen og stå oppreist, og at det å bade her er en ualminnelig opplevelse, kan jeg skrive under på.

Solens varme stråler reflekteres av vannflaten rundt oss. Til tross for at kalenderen viser nest siste dag i oktober, er det varmt her nede i Jordandalen. Dødehavet er det laveste punktet på landjorden. Overflaten ligger for tiden på 410 meter under havet, men dette vil antakelig endre seg i årene som kommer. Jordanelven er den eneste tilløpselven med vannføring hele året, og som følge av høyt forbruk av vann fra elven, er fordampingen fra Dødehavet større enn vanntilførselen. Vannstanden har sunket dramatisk i de senere årene, og vil fortsette å synke dersom det ikke tas noen grep for å stanse utviklingen.

Vannstanden er imidlertid det siste jeg tenker på akkurat nå. Jeg er for opptatt med å suge inn den spesielle følelsen av å duppe som en kork i vannet, med å unngå å få saltvann i øynene, med å betrakte omgivelsene og feste bildene i minnet.

Oppe på land har Katrine funnet en gjørmegrop, og er i gang med å smøre inn kroppen med den mineralrike gjørmen som visstnok skal ha en god effekt på huden. Etter hvert følger vi andre etter. Den kjølige gjørmen kjennes som en stiv hinne når den begynner å tørke, og jeg vasser uti sjøen igjen for å vaske den av meg. Om det er innbilning vet jeg ikke, men når jeg litt senere står under en av dusjene på stranden for å vaske av meg saltvannet, har jeg en klar fornemmelse av at huden kjennes mykere enn før jeg kom hit.

Mens jeg står i dusjen, vasser en familie på fire ut i vannet. Frydefulle rop på et språk jeg ikke forstår, runger over området når tenåringsbarna får merke det salte vannets egenskaper.

Jeg gjør meg ferdig i dusjen, surrer håndkleet rundt meg og vender ryggen til den underlige sjøen. Dødehavet er riktignok ikke det pene stedet jeg så for meg som barn, men magien ved å flyte rundt i vannet uten å bruke energi på det, den kan oppleves i virkeligheten.

Dødehavet.

Dødehavet.

 

En kommentar om “Salt magi

  1. Tilbaketråkk: Salt magi | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s