En verden bak eldgamle murer

Gamlebyen i Jerusalem

Jeg våkner til lydene av hektisk hverdagsliv. Lyden av biler som tuter, bønneropene fra minareten innenfor den eldgamle bymuren, praten mellom innehaverne av de små butikkene som er i ferd med å åpne, og fra fruktselgerne som har rigget opp bodene sine utenfor hostellet. De flortynne gardinene blafrer lett i trekken fra det åpne vinduet. Når jeg lukker øynene, ser jeg for meg utsikten fra den vesle balkongen utenfor tolvmannsrommet. Den flotte bymuren som omslutter gamlebyen, de fargerike haugene med frukt som selges i bodene utenfor, travle mennesker på vei til jobb, de vakre trærne som vokser i parkområdet ved muren, tårnet på Gravkirken, og så Klippemoskéen, da, den vakkert utsmykkede bygningen med blå og hvite mosaikkfliser og gullforgylt kuppel som rager på en høyde inne i gamlebyen.

Jerusalem.

Resten av reisefølget sover fremdeles; jeg ser bustete hoder og bare armer stikke frem fra dynene i køyesengene som er plassert langs veggene i rommet. Faizal Hostel er av svært enkel standard. Vi er tolv stykker, og bor på et tolvmannsrom. Rommet er slitt og føles ikke utpreget rent. Køyesengene vakler faretruende når vi uten stige klyver opp i de høye overkøyene. I dusjen er det kaldt vann og dårlig trykk, og vi har lært at her i landet skal toalettpapir kastes i søpla for at ikke rørene skal tettes. Her lever vi sosialt og enkelt. Men det funker. Jeg er ikke så kravstor, og dessuten er det bare for noen få netter. Vi har tre dager på egen hånd her før vi setter kursen til Beit Jala utenfor Betlehem for å være med på olivenplukkingsprogrammet til JaiPal og KFUK-KFUM.

Her, det er i Jerusalem, den eldgamle byen som yrer av liv og oser av kultur og historie. Byen alle har hørt om, byen som har en stor betydning for så mange, og som så mange forskjellige mennesker med forskjellige religioner vil ha en del av. Dette er byen både israelerne og palestinerne vil ha som sin hovedstad, byen der østlige områder er arabiske mens den jødiske befolkningen dominerer i vest.

Innenfor bymuren er gamlebyen delt i fire; det muslimske, det kristne, det jødiske og det armenske kvarteret, alle med hvert sitt særpreg. Når man skrider inn gjennom flotte Damaskus Gate, er det som å stige inn i en annen verden. Der inne finnes en spennende labyrint av brosteinsbelagte, trange gater og smug, fylt med mennesker, lukter, farger og alle slags varer.  Alt er annerledes der inne. Luktene, menneskene, husene, luften, tempoet. Det er som å foreta en reise langt tilbake i tid, og man kan forville seg inn i smale sidegater man ikke visste eksisterte mens øynene er festet på de vakkert utskårne julekrybbene, de fargerike, vevede sjalene, sterkt duftende krydder, perler i all verdens farger og alt det andre som selges i de små bodene på hver side av smugene.

I gamlebyen finnes også den imponerende vakre Klippemoskéen med mosaikkflisene og gullkuppelen, bygget på den gamle tempelhøyden. Klagemuren, én del for kvinner og én del for menn, med bønnelapper stukket inn i hver minste lille sprekk. Gravkirken, som er bygget over stedet der man mener at Jesu grav lå, og som i dag er delt mellom flere ulike kirkesamfunn.  En muslimsk familie har fått nøkkelansvaret fordi det visstnok har vært umulig å få til en enighet mellom kirkesamfunnene om hvem som skal ha æren av å låse opp og igjen kirken. Slik er hverdagen i byen alle vil ha en del av, eller kanskje aller helst vil ha som sin egen, uten innblanding fra de andre. I Jerusalem møtes de store verdensreligionene, her møtes ulike kulturer, ulike hverdager, ulike meninger og tradisjoner. På godt og vondt.

Jeg gjesper og strekker meg som for å vekke kroppen fra dvalen. Snart vil de andre også våkne, og vi vil gjøre oss klare til en ny dag. En ny dag med inntrykk og opplevelser, og med kontraster så store at det er vanskelig å forstå.

Vi er i Midtøsten.

En kommentar om “En verden bak eldgamle murer

  1. Tilbaketråkk: En verden bak eldgamle murer | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s