Vrimmel

Markedsdag i Otavalo

Jeg tviholder på vesken min mens jeg smyger meg gjennom folkemengden. På begge sider av gaten står små markedsboder tett ved siden av hverandre, fylt med alle slags varer. Her selges krydder, bakervarer, rått kjøtt og ferdiglaget mat, klær, sko og vesker, smykker og kosmetikk, musikk og filmer, husholdningsartikler og håndarbeidsprodukter. Her er tepper og duker, drømmefangere, lærvarer, tekstiler og treprodukter. Gamle ting og nye ting, velbrukte gjenstander og moderne hjelpemidler.

Det er lørdag og markedsdag, og det yrer av liv i de vanligvis kjedelige og forholdsvis tomme gatene i Otavalo. Det er som hele byens befolkning har trukket ut i gatene denne overskyede junidagen.

Otavalo er en liten by med rundt 90 000 innbyggere et par timers kjøring nordover fra hovedstaden. Her er tilsynelatende ingen severdigheter å snakke om. Byen framstår egentlig ganske sliten og kjedelig, men sentralt i byen ligger en liten markedsplass som en opplivende fargeklatt. På det vesle hverdagsmarkedet er selgerne på plass med sine fargerike håndarbeidsprodukter hver dag, og de besøkende er i all hovedsak turister. Trengselen er befriende liten. Ingelin og jeg har allerede besøkt det lille markedet et par ganger, ruslet rundt mellom bodene, hilst på smilende mennesker bak diskene og studert utvalget av alskens fargerike håndarbeidsprodukter. Markedet bugner av vevede tepper, fargeglade hengekøyer, håndstrikkede ullplagg, tykke ullponchoer, broderte bluser, stripete bomullsbukser, mønstrete vesker, myke sjal, panamahatter, små tøydukker, utskårne trefigurer, smykker, lærprodukter og andre varer som turistene gladelig kjøper med seg hjem. Ved bodene satt kvinner og strikket, spiste eller pratet med hverandre, og der var barn som lekte eller bare fulgte med på det som skjedde. Ingen masete selgere, bare masse vennlige folk som smilte og snakket hyggelig med oss dersom vi viste interesse for det de solgte. Ble det ingen handel, aksepterte de det uten mas og sure miner. Stemningen var behagelig og avslappet.

Lørdagsmarkedet er noe helt annet. Hver lørdag ekspanderer det lille markedet ut i alle de omkringliggende gatene og fyller et svært område av byen, og vareutvalget er helt annerledes. Det sies at dette er kontinentets største marked, og i årevis har markedet i Otavalo trukket til seg folk langveisfra. Her er lokalbefolkningen uten tvil i overtall, selv om en og annen turist i blant kan skimtes i folkemengden. Rundt meg hører jeg prating på spansk, pruting på varer, høye utrop, latter og barnegråt. Her er menn med panamahatter og kvinner i tradisjonelle drakter, med vide skjørt til midt på leggen og hvite bluser med broderier, blonder og korte, vide puffermer.  Her er folk i vanlige bukser og gensere, folk med ullponchoer og kvinner med sjal knyttet over skuldrene. Her er spedbarn i tøybylter på mødrenes rygg, småbarn som leier foreldrene og unge tenåringer som står bøyd over filmene som er til salgs i en av bodene. En bestemor uten fortenner, med fotsidt skjørt, sjal på hodet og en høy trestokk i hånden, og en krokrygget dame med grått hår satt opp i en bunt under det beige hodeplagget.

– For en vrimmel, sier jeg til Ingelin, som følger tett i helene mine for ikke å miste meg av syne.
Vi snor oss framover blant alle menneskene, vokter veskene våre, passer på å ikke tråkke på noens føtter. I dag er det ikke husene, vulkanene og fjellene rundt byen som er fokus for vår oppmerksomhet.

I dag får vi suge inn stemningen på det som bare er en helt vanlig lørdag for innbyggerne i Otavalo.

Markedet i Otavalo.

Markedet i Otavalo.

 

Fargerike tekstiler på markedet i Otavalo.

Fargerike tekstiler på markedet i Otavalo.

 

Fargerike tekstiler på markedet i Otavalo.

Fargerike tekstiler på markedet i Otavalo.

 

Kvinnelige selgere på markedet.

Kvinnelige selgere på markedet.

 

Kvinne i tradisjonell klesdrakt.

Kvinne i tradisjonell klesdrakt. Visste du at panamahattene opprinnelig er fra Ecuador?

 

Lokalbefolkning på markedet i Otalavo. Visste du at panamahatten opprinnelig er fra Ecuador?

Lokalbefolkning på markedet i Otalavo.

 

Fargerike produkter på markedet i Otavalo.

Fargerike produkter på markedet i Otavalo.

 

Tekstiler på markedet.

Tekstiler på markedet.

En kommentar om “Vrimmel

  1. Tilbaketråkk: Vrimmel | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s