Under båten koker innsjøen

Vulkanenes land
Ecuador har et areal litt mindre enn Norge. Bare Finnmark fylke skiller landene i størrelse, men der Norge er smalt og langstrakt, har Ecuador en langt mer kompakt form. Andesfjellene skjærer gjennom landet og skiller den varme kystregionen i vest fra fuktige Amazonas i øst. Langt ute i havet ligger Galápagosøyene, med tørt klima, sparsom vegetasjon, enestående flora og en rekke endemiske dyrearter. Øyene er oppstått som følge av vulkansk aktivitet under havoverflaten, og det finnes hele ti vulkaner der ute. Her på fastlandet, hovedsakelig oppe i de mektige Andesfjellene, kan det lille landet skilte med ytterligere tjue vulkaner som rager opptil 6 267 meter over havet. Noen er aktive, noen i dvale og noen er utdødd. Her har mennesker levd med trusselen om vulkanutbrudd hengende over seg i årtusener, her har familier opplevd å få hjemmene sine begravet av lava og aske, her har folk måttet flykte fra vulkanenes vrede uten å vite om de noen gang ville kunne vende tilbake.

I den nordlige delen av Ecuador, nord for Quito, har vulkaner gjennom sine tidligere utbrudd bidratt til å skape et av de mest fruktbare jordbruksområdene i Andesfjellene, og landskapet er formet av den vulkanske aktiviteten. En kort kjøretur fra Otavalo, ved foten av fjellet Cotacachi, ligger kratersjøen Cuicocha. For over tretusen år siden førte et stort vulkanutbrudd til at lavastrømmer dekket store deler av nærområdet, og asken la seg som et teppe over egnen. Etter utbruddet gikk vulkanen i dvale, og det store krateret ble fylt med vann.

Når jeg ser rundt meg, er det lite som minner om vulkanens ødeleggelser, men kratersjøen ligger her som et symbol på det store utbruddet.

Jeg kjenner vinden ruske lett i håret mitt i det båten forlater bryggen og setter kurs ut mot midten av den vesle kratersjøen. Himmelen er nesten fullstendig dekket av hvite og grå skyer som hindrer solstrålene å nå ned til bakken, noe som gjør at området får et skyggefullt, kjølig preg. Vinden lager små krusninger i den mørke vannflaten. Vulkankrateret er fire kilometer langt og tre kilometer bredt, omgitt av bratte fjellsider som gjør at det de fleste steder er umulig å komme seg ned til vannet. Fjellsidene er dekket av lav, grønn vegetasjon, men aller grønnest er de to sukkertoppformede øyene som ligger tett ved hverandre midt i sjøen, kun atskilt av en smal kanal.

Under oss er vannet opptil tohundre meter dypt, har båtføreren fortalt. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor vi har fått utdelt hver vår tykke, oransje redningsvest. Fargen matcher seildukstaket som er spent over den lave, hvitmalte båten for å beskytte oss fra å bli våte i tilfelle det skulle begynne å regne.

Jeg lytter til motorduren fra båten og betrakter landskapet rundt meg mens vi siger framover i et jevnt tempo. På baksiden av de to øyene stanser vi, og båten blir liggende og vugge lett fra side til side. Langs bredden vokser høyt siv, og et par ender dukker opp og svømmer sakte forbi oss.

– Se, sier Ingelin og peker ut i vannet.
Jeg flytter blikket dit hun peker. Små bobler flyter opp til vannflaten, der de sprekker og skaper små ringer i vannet.
Et sted der ned, under den dype kratersjøen, er vulkanen fremdeles i aktivitet, kan båtføreren fortelle. Han opplyser at aktiviteten gjør at vannet har en temperatur på rundt seksten grader, noe som er mer enn hva beliggenheten høyt her oppe i fjellene skulle tilsi.
– Det er som om sjøen koker under oss, sier jeg henvendt til Ingelin. – Selv om det nesten ikke synes, og vannet ikke er så varmt.

Selv om det er over tretusen år siden vulkanen hadde sitt siste utbrudd, har den fremdeles ikke jobbet seg ferdig. Langt der nede er det aktivitet, godt skjult av kratersjøen. Det tunge laget med vann gjør at boblene er eneste synlige tegn på den vulkanske aktiviteten.

Små bobler i en mørk vannflate, på en kratersjø i vulkanenes land.

Kratersjøen Cuicocha

Kratersjøen Cuicocha

En kommentar om “Under båten koker innsjøen

  1. Tilbaketråkk: Under båten koker innsjøen | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s