Over regnbuen

Skjønnhet der jorden revnet

Helikopteret holder stø kurs mot den lille, hvite tåkeskyen som stiger opp fra bakken der framme. Landskapet er paddeflatt så langt øyet rekker, og i det fjerne ser jeg det glinser i hustakene i den zimbabwiske byen Victoria Falls City når solstrålene treffer bølgeblikken. Zambezi bukter seg gjennom landskapet, og med sine trekledde elvebredder og småøyer bryter den opp den brune monotonien som er skapt etter flere måneder med tørketid.

Et sted der nede gikk den berømte oppdageren David Livingstone i 1855. Livingstone hadde satt seg som mål å finne Nilens kilde. Dette målet ble aldri nådd, men han fant noe annet.

Victoriafallene.

Allerede på lang avstand hørte han buldringen og så den hvite tåkeskyen som steg mot himmelen, og snart var han den første europeeren som fikk se et av naturens virkelig store underverk med egne øyne. Oppdageren var henrykt etter å ha sett de mektige fossefallene. Han skrev: “No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.”

Jeg undres hva Livingstone hadde sagt dersom han så fallene i fugleperspektiv.

Under helikopteret kommer det dype juvet til syne, revnen i det paddeflate landskapet der Zambezi ramler ned i et fritt fall på opptil 108 meter før elven snor seg videre i den trange kløften. Til tross for at det nå nærmer seg slutten av tørketiden, og vannmengden i fossen derfor er på det laveste, er fallene et imponerende skue. Jeg kan bare forestille meg hvordan det ser ut når vannføringen er på sitt høyeste, teppet av vann er sammenhengende og tåkeskyen er mange ganger så stor som nå.

Victoriafallene konkurrerer om å bli regnet som verdens største foss. Ikke størst i høyde, for den høyeste av alle fosser er Angel Falls i Venezuela med sine svimlende 979 meter. Ikke størst i vannmengde, for den rekorden innehas av Niagarafallene på grensen mellom Canada og USA. Ei heller er Victoriafallene størst i bredde, for den aller bredeste er Iguazúfallene på grensen mellom Argentina og Brasil.

Victoriafallene innehar derimot rekorden som verdens største fallende teppe av vann, med en høyde på opptil 108 meter og bredde på 1 688 meter.

Men ikke i tørketiden.

Helikopteret bikker over på siden i det piloten tar en u-sving. Øreklokkene presser tett over ørene mine og demper støyen fra helikopteret. Lydnivået er alt for høyt til at vi kan høre hverandre. Her er det kroppsspråk og mimikk som gjelder, med unntak for piloten, som kan gi oss informasjon gjennom et speakersystem forbundet med øreklokkene våre.

Piloten svinger forbi fossefallene flere ganger, fram og tilbake, gir oss god tid til å beundre fallene og naturen rundt. Av og til er en regnbue synlig der nede i kløften, en bue som med sitt karakteristiske fargespekter lyser opp de ellers så lite fargerike omgivelsene.

Alt for snart er femten minutter gått, og piloten setter kurs tilbake mot heliporten. Juvet forsvinner ut av synsranden, eneste tegn på at noe skjer der borte er at elven brått forsvinner inn i en liten, hvit sky på bakken. Blikket mitt følger den buktende elven og de dypgrønne trærne langs bredden. Bakken kommer stadig nærmere, jeg kan skille palmetrærne fra andre trær der de rager mot himmelen, noen hustak kommer til syne mellom løvverket. Og så, der nede på en av øyene, ser vi en flokk med elefanter. De ser så harmoniske ut der de tusler omkring, så bedagelige, så fredelige.

Like fredelige som den brede elven som sakte renner mot kanten av stupet der den forvandles til de vakre Victoriafallene.

En kommentar om “Over regnbuen

  1. Tilbaketråkk: Over regnbuen | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s