Inntrykk

Opplevelser langs veien

   Avstandene er store i Tanzania. Det er i grunnen ikke så rart, ettersom det er det 31. største landet i verden. Med sine i overkant av 945 000 kvadratkilometer er landet langt større enn Norge, som til sammenligning ligger på 62. plass takket være våre litt over 385 000 kvadratkilometer. Store avstander betyr mye kjøring, og for å komme oss fra kystbyen Dar es Salaam til Arusha, en by ikke langt fra den verdenskjente nasjonalparken Serengeti, måtte vi humpe oss gjennom to lange dagsetapper i trucken. Riktignok var det ikke snakk om konstant risting på dårlige veier, men på grunn av at Tanzania har satset stort på utbygging av hovedveinettet, pågår veiarbeid langs milevis av veiene. På vår ferd gjennom landet har vi derfor til stadighet måttet svinge av og kjøre lange strekk på støvete, humpete grusveier som fungerer som midlertidige ferdselsårer parallelt med det som er i ferd med å bli en ny, bred vei av god standard.

På slike transportdager, når mesteparten av tiden går med til å betrakte verden gjennom truckvinduene, er det de små tingene som blir de største opplevelsene. Som det uplanlagte besøket på en sisalfabrikk, hvor vi fikk et innblikk i prosessen med å forvandle sisalplanter til tau, eller bare observasjonene av natur og hverdagsliv langs veien. Vi passerte buktende åser, lave fjell, mørkegrønne trekroner, en og annen palme, vegetasjon som bar preg av at det har vært tørt en stund og områder der naturen var frodigere. Nedlagte jernbanespor og lange, rette veistrekninger, med hvit midtstripe og gule striper ytterst på hver side. Landsbyer og småbyer. Murhus med bølgeblikktak, andre hus med stråtak og vegger av jord pakket rundt et reisverk av tykke greiner. Ovner der røyken fra mursteinsbrenning steg mot himmelen, svære sisalplantasjer. Barn som lekte mellom de små jordhusene i en liten landsby, kvinner som solgte grønnsaker. Planteutsalget der planter og krukker var stilt ut i en grøft, en hel verden unna Plantasjen og Hageland. Vogntog og tankbiler som dundret forbi i motgående kjøreretning.

Men høydepunktet på todagersetappen til Arusha var kanskje å se den snødekte toppen av Kilimanjaro. Afrikas høyeste fjelltopp er visstnok ofte innhyllet i skyer og umulig å skimte fra veien, så gleden var stor da vi oppdaget at skylaget ikke var tettere enn at toppen var synlig.
Nå har vi sett snø i Afrika.

I går ettermiddag kom vi fram til campingplassen utenfor Arusha, etter mange timer på veien. Campingplassen vi tilbrakte natten på, heter Meserani Snake Park. Navnet skapte nok en viss skepsis, helt til vi fikk vite at det ikke er spesielt stor sannsynlighet for å treffe slanger der. Navnet kommer i stedet av at nærmeste nabo er en klinikk som behandler slangebitt, og inntekter fra campingplassen går til driften av klinikken. På området er det også en slags liten dyrehage der slanger lever i glassbur og enkelte fugler og dyr som er skadet blir tatt hånd om i bur og innhegninger. Marina, Ingelin og jeg var en liten tur innom klinikken og fikk høre litt om arbeidet de gjør, og senere på ettermiddagen fikk Ingelin og jeg en omvisning blant dyrene i dyrehagen.

I dag tilbringer vi nok en gang mange timer på veien, men nå er alt annerledes. Trucken er parkert på campingplassen for noen dager, og vi har i stedet fordelt oss på tre safarijeeper som nå suser av sted mot nasjonalparken Serengeti. Allerede etter kort tid på veien, var det tydelig at omgivelsene vi ville se i dag er noe annet enn det vi har sett til nå. Ikke langt fra Arusha begynte vi å få øye på masaier i sine lett gjenkjennelige, røde kleder, som regel sammen med kveg, geiter eller esler.
Landskapet var tørt og ganske flatt, før det etter hvert forvandlet seg fullstendig da vi kjørte oppover svingete fjellveier blant frodig skog og med tidvis fantastisk utsikt over Lake Manyara og Manyara nasjonalpark. Vi begynte også å få de første glimtene av dyr, da vi passerte en flokk med aper og senere en bøffel som stod nede i en dyp grøft og glodde opp på oss.

Så fikk vi se utsikten over det enorme Ngorongorokrateret, som vi skal ta nærmere i øyesyn på vei tilbake til Arusha om et par dager, med slettelandskap i ulike fargenyanser og frodig skog oppetter de bratte kraterveggene.

Et sted langs veien stoppet vi og spiste lunsj, omgitt av digre fugler som mer enn gjerne stupte ned mot dem som våget seg ut av bilen med maten og forsøkte å nappe den til seg, og en svær marabustork som uredd spankulerte rundt oss, stygg som bare det.

I dag er det ikke lenger de små tingene som er de største opplevelsene.

Jeg sitter med øynene klistret på omgivelsene utenfor bilen, som nå har endret karakter igjen og minner om ørkenlandskap. Tørt, gulbrunt og støvete. Flokker med kveg, masaier med gjeterstaver. Bittesmå landsbyer der jordhusene ligger i ring innenfor et gjerde av tornete buskas.
Om ikke lenge skal vi stanse ved en slik landsby og besøke masaiene som bor der, før vi kjører videre, gjennom porten som markerer at vi er kommet til nasjonalparken Serengeti. Der venter en eventyrlig verden av dyr på den endeløse savannen. Allerede i dag skal vi få se mange av dem.

Dette er en av de dagene da jeg skal krype ned i soveposen i det vesle tomannsteltet om kvelden og kjenne at hodet er smekkfullt av inntrykk.

Mursteinsbrenning.

Mursteinsbrenning.

Sisalplantasje.

Sisalplantasje.

Besøk på sisaltaufabrikk. Sisalfibre til tørk.

Besøk på sisaltaufabrikk. Sisalfibre til tørk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

Besøk på sisaltaufabrikk.

(104)

(105)

(106)

(107)

(108)

(109)

(110)

(111)

Kilimanjaro.

Kilimanjaro.

Kilimanjaro.

Kilimanjaro.

(115)

Marabustork.

Marabustork.

Marabustork.

Marabustork.

(118)

(119)

2 kommentarer om “Inntrykk

  1. Tilbaketråkk: Inntrykk | Glimt av verden

  2. Tilbaketråkk: Tanzania | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s