Ved verdens ende

Håpets klippe

   Havet er mørkt og kaster seg iltert mot den steinete kystlinjen. Idet bølgene treffer de lave fjellknausene, skapes hvite skyer av vann som henger i luften i brøkdelen av et sekund før de mange tusen vanndråpene faller ned og forenes med havet igjen. Blant glattskurte steiner i fjæra ligger tang og rekved som havet har brakt med seg. Vinden sveiper over oss og får håret mitt til å flagre til alle kanter. I disse farvannene er det havet og været som er sjefene. Selv om skyene på himmelen i dag hovedsakelig er hvite og det er en relativt fin forsommerdag, er vinden kald og overraskende kraftig her ute på tuppen av Cape Peninsula, den lange, smale halvøya sør for millionbyen Cape Town.

Jeg kan bare forestille meg hvordan det er her når stormene herjer.

Jeg skuer ut på det vide havet som forsvinner inn i horisonten langt der ute et sted. Mange tror at Kapp det gode håp er sørspissen på det afrikanske kontinentet, og at dette er stedet hvor Atlanterhavet møter Stillehavet. I virkeligheten er Kapp Agulhas det sørligste punktet, og skillet mellom verdenshavene går omtrent en kilometer øst for Kapp det gode håp. Der møtes det kalde vannet i Benguelastrømmen og det varme vannet i Agulhasstrømmen, og skaper et skille som ikke er synlig for det blotte øyet, men som er opphav til lumske dønninger, tidevann og strømmer som opp gjennom tidene har forårsaket en lang rekke skipskatastrofer.

I 1488 lyktes den portugisiske oppdageren Bartolomeu Dias med å bli den første til å runde sydspissen av Afrika. Han kalte stedet Cabo das Tormentas, som betyr Stormkapp, men senere ble navnet forandret av en portugisisk konge til Kapp det gode håp. Det nye navnet skulle angi at man etter å ha passert her hadde et godt håp om å nå India.

Jeg betrakter en flokk med fugler som flyr lavt over vannet. På kjøreturen fra Cape Town har vi sett en hval duppe i vannflaten midt ute i en liten bukt, stanset for å hilse på de små, afrikanske pingvinene på Boulder’s Beach, passert antiloper og sebraer, og beundret fem knøttsmå strutsekyllinger som trippet vinglende av sted i veikanten. Til slutt kunne vi la oss underholde av en flokk med store og små bavianer som delvis sperret veien med lek og familieliv. Dyrelivet er rikt her i Table Mountain nasjonalpark.

Siste stoppested før vi kom hit til Kapp det gode håp, var Cape Point, en kraftig rygg av sandstein som stikker opp av havet og som viste seg å kunne by på en fin utsikt over hav, klipper, knauser og krattlandskap. På Cape Point var alt tilrettelagt for de mange turistene som kommer til stedet. En stor parkeringsplass, suvenirbutikker og restaurant med utendørsterrasse. Gangvei med rekkverk som snirklet seg opp til det lave, hvite fyrtårnet på toppen av odden. Utkikkspunkter med benker og sirlige steingjerder, og en stolpe med skilt som viser avstanden til ti storbyer rundt omkring i verden.
Fra turistattraksjonen kunne vi se ned på Kapp det gode håp, som kanskje har et mer berømt navn, men hvor menneskenes inngrep likevel er begrenset til veien, en liten parkeringsplass, snuplass og et skilt som viser stedets geografiske koordinater.

Når jeg ser meg rundt, er jeg glad for at det ikke er bygget ut mer. Her kan man beundre den vakre naturen, med lave fjellrygger dekket av lavt kratt og strie gresstuster, odder som stikker ut i havet og rullesteiner i vannkanten. Og havet, selvsagt, det alltid frådende og utemmede havet her ved det som føles som verdens ende.

Her er det vilt og uberørt, stormfullt og vakkert.

Lina og meg på Kapp det gode håp.

Lina og meg på Kapp det gode håp.

Kapp det gode håp.

Kapp det gode håp.

Lina og meg på Cape Point. Kapp det gode håp i bakgrunnen.

Lina og meg på Cape Point. Kapp det gode håp i bakgrunnen.

Pingviner på Boulder's Beach.

Pingviner på Boulder’s Beach.

 

 

 

En kommentar om “Ved verdens ende

  1. Tilbaketråkk: Ved verdens ende | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s