Nomena og bilen hans

Engasjert sjåfør i politisk kaos

   Klokken er blitt kvart på ni når den vesle motorbåten stanser et godt stykke fra land, like ved containerhavnen på moloen i Toliara. Det er halvannen time siden vi forlot Anakao, og båtturen tok lenger tid enn planlagt. Innen det var gått femten minutter, hadde motoren stanset to ganger, og før vi kom oss hit streiket den ytterligere tre eller fire ganger. Jeg mistet tellingen etter hvert. Sjøen var urolig og bølgene høye, og den raske motorbåten traff vannflaten med sterke smell og harde, ubehagelige støt mens jeg tviholdt i båtripen for ikke å ramle av benken jeg satt på. Det var som å smelle ned i asfalt. Når jeg i tillegg ble kald på føttene og våt i baken av vannet som sprutet over ripen med jevne mellomrom, var det vanskelig la være å glede seg til turen var over.

Det er den snart, men foreløpig ligger båten altså i ro et par hundre meter fra land, og vi kan skue inn mot de små skurene nede ved havnen. Rundt oss flyter store mengder søppel i vannet. Det er lavvann, og en liten, svart gris roter rundt blant søppelet på leting etter noe å spise. Inne ved land legger jeg merke til at to zebuer er på vei ut i vannet, trekkende på en trekjerre med svære hjul.
– Kanskje de skal hente oss, sier jeg.
Det viser seg å være akkurat det de skal, og snart lempes bagasjen vår over i kjerren mens de store oksedyrene står rolig ved siden av båten. En sterk kar støtter oss i det vi klatrer over fra båten og setter oss til rette på det harde kjerregulvet, og så styrer han zebuene mot land og opp på veien.

– Der er Nomena, peker jeg etter å ha sluppet meg ned fra den høye trekjerren.
Sjåføren venter som avtalt. Han skal kjøre oss den lange veien fra Toliara til Fianarantsoa, hvor vi skal overnatte, og deretter videre til Antsirabe. Nomena med sin gamle, slitne Peugeot som trofast putrer avgårde på de smale veiene. Nomena som gjerne skulle hatt en nyere bil, slik som de andre sjåførene han kjenner, men som ikke har råd. Han forteller at nesten alle turistene foretrekker de nye bilene, noe som medfører at andre sjåfører lettere får oppdrag. Men vi ville ikke ha en annen sjåfør. Vi ville ha Nomena, og ba om å få bytte sjåfør da vi oppdaget at det var en annen som hadde fått oppdraget med å hente oss i Toliara og kjøre oss den lange veien til Antsirabe. Kanskje har de andre sjåførene flottere biler, men det er ikke så viktig. Vi ville støtte Nomena. Hyggelige, tjenestevillige og engasjerte Nomena som deler tanker, erfaringer, meninger og historier, som reflekterer og forteller, lytter og spør, som snakker om alt fra barneoppdragelse og skolesystem til landbruk og industri, politikk og korrupsjon, som har ambisjoner, planer, evner og innsatsvilje, men som strever med å tjene nok penger til å forsørge kone og barn, fordi han ikke har råd til en bil som ville skaffet ham flere sjåføroppdrag.

Nomena stabler bagasjen vår inn i bilen, og snart forlater vi havnen. Vi passerer en gjeng som spiller basketballkamp midt i veien, og en mann som løper barbeint på den varme asfalten trekkende på en av de tradisjonelle trekjerrene kalt pousseposse. Disse doningene er en form for drosje, hver av dem fargerikt og individuelt dekorert. I Antsirabe vrimler det av dem, men her i Toliara ser det ikke ut til å være like mange.

Før vi forlater byen, stanser vi på et lite bakeri og kjøper noen trekantformede butterdeigbiter fylt med kjøtt. Det blir dagens frokost.

Utenfor Toliara stanses vi av en politimann som vinker oss til siden. Nomena og politimannen veksler noen ord, før Nomena stikker noen skitne sedler i mannens hånd. Når vi kjører videre, rister sjåføren på hodet.
– I had to stop a couple of times on my way down to Toliara, but I din’t have to pay anything, sier han. – When they see tourists in the car, they ask for money. They know that tourists have money.
Jeg sukker. Vi ble stoppet da vi var på vei sørover også. Like ved et skilt med budskapet Halte a la corruption – stans korrupsjonen – krevde en politimann penger av oss for at vi skulle få kjøre videre.

Nomena beklager seg over situasjonen i landet. – You are lucky to have good politicians, sier han. – That is my first wish. I am happy to pay taxes even though it is expensive. But I want to see a result. With the last government I could see results everywhere. Now I can’t. They only do what is good for them. I wish I can be a politician one day. I would like to do something for my country.
Jeg lytter mens Nomena snakker om politikk, samfunn og utfordringer, om språk og identitet, om økonomi og ressursfordeling. Utenfor bilen ser jeg folk og dyr, landsbyer, stråhytter og murhus, sletter og fjellandskap, baobabtrær og barn som vinker.

Det er fremdeles mange timer til vi kommer fram til Fianarantsoa, forhåpentligvis før det blir mørkt. Mange timer gjennom flott landskap og forbi de flyktige scenene fra folks hverdag, mange timer med samtaler og stillhet, og med flere innblikk i den engasjerte sjåførens tanker og meninger om landet hvor konflikter om politisk makt er et stadig aktuelt tema, der utfordringene ser ut til å hindre utvikling og god utnyttelse av ressurser, og der mange har gitt opp troen på at dette kan endres.

Nomena har ikke gitt opp. Det skulle vært flere som han.

Hvis vi stanset langs veien, tok det ikke lang tid før nysgjerrige folk samlet seg rundt oss.

Hvis vi stanset langs veien, tok det ikke lang tid før nysgjerrige folk samlet seg rundt oss.

 

Zebuene som kom for å frakte oss inn til land i Toliara.

Zebuene som kom for å frakte oss inn til land i Toliara.

 

2 kommentarer om “Nomena og bilen hans

  1. Tilbaketråkk: Nomena og bilen hans | Glimt av verden

  2. Hi,Please could you tell me more about the work observation. For example, what and who did you observe and were you permitted to observe a surgery or something similar.Also how did it help your application for medkcine?Thanis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s