Heaven is a place on earth

Latmannsliv i strandparadis

Aldri har jeg sett en strand som dette. For første gang i mitt nitten år lange liv er jeg i et land der det vokser palmer, og etter opplevelsesrike dager i Nairobi og Masai Mara, har vi endelig kommet oss ut til kysten. Vi er her for å slappe av, og den oppgaven er enkel. Hotellområdet på Diani Beach sør for Mombasa framstår som et bekymringsfritt paradis, med flislagte balkonger utenfor rommene, turkise bassenger, solsenger på gresset under palmene og en tilsynelatende endeløs strand med myk, hvit sand.

Jeg legger meg på ryggen i vannet og kjenner solen varme mot ansiktet mens jeg dupper i de nesten usynlige bølgene. Vannet er varmere enn jeg kunne forestilt meg, krystallklart og rent. Småfisk svømmer svinsende forbi av og til, og en rød sjøstjerne er lett synlig mot den hvite sanden. På den myke sandbunnen finnes også kråkeboller, koraller og områder med tareskog og skarpe skjell, så her gjelder det å følge med på hvor man setter føttene.

Renate ser imidlertid ut til å være opptatt av noe helt annet. Hun står ved siden av meg og myser inn mot land.
Venter han på meg? sier hun undrende.
– Hæ? sier jeg og løfter hodet.
Renate peker på en mann som har slått seg ned på stranden. Ved siden av ham står en kamel.
– Han spurte om jeg ville ri på kamelen. Jeg var jo på vei hit for å bade, så jeg sa bare maybe later, og så gikk jeg. Seriøst, tror han at jeg skal ri når jeg er ferdig med å bade?
Jeg planter bena på den myke sandbunnen og trekker på skuldrene. – Kanskje han bare venter på at det skal dukke opp noen som vil ta en ridetur.
Renate nikker. – Kanskje.

Inne på stranden, forbi mannen med kamelen, rusler lettkledde turister som nyter varmen. Lokale menn oppsøker de forbipasserende og tilbyr fargerike perlearmbånd og nøkkelringer med dyrefigurer spikket i tre til special price. Skal man unngå dem, må man holde seg oppe på hotellområdene, der selgerne ikke har adgang.
Mannen med kamelen oppsøker ingen. Han bare sitter der.

Først når Renate konstaterer at det er på tide å komme seg opp av vannet, og begynner å vasse mot land, blir det liv i kamelmannen. Han reiser seg og blir stående på samme sted mens han skuer utover mot oss. Renate snur seg og legger på svøm tilbake til Kristin, Anne Marit og meg.
– Det der var ikke tilfeldig. Jeg orker ikke å snakke med ham. Jeg blir her litt til.

Jeg tar noen svømmetak før jeg legger meg på ryggen igjen, flyter, lukker øynene, nyter solen og havluften. Latmannslivet. Etter hvert bestemmer vi oss for å bevege oss et stykke oppover langs stranden for å gå i land et annet sted, utenfor kamelmannens rekkevidde. Men mannen følger etter, langsomt oppover langs stranden.
– Jøss, han gir seg ikke, sier Renate.
– Jeg tror maybe later ga ham et håp om å tjene penger, sier jeg.
– Heretter blir det nei når noen vil selge meg noe, konstaterer Renate. – Til alle. Aldri kanskje.

Vi svømmer et stykke før mannen med kamelen endelig gir opp og går tilbake den veien han kom fra. Selv vasser vi i land og tusler barbent gjennom den myke, varme sanden, forbi det lille håndarbeidsmarkedet i skyggen av noen trær, der sjakkbrett i kalkstein og utskårne treboller selges til en altfor høy pris, forbi et hotell som ligner det vi selv bor på, forbi bleke turister som kommer til å bli solbrent lenge før middag.

Mens vi går, nynner Anne Marit lavt på en kjent melodi. Oh, heaven is a place on earth.Kanskje er det ikke tilfeldig at det er akkurat denne sangen som har ramlet ned i bevisstheten hennes. Når det å slippe å snakke med en som vil tilby ridetur på kamel er den eneste bekymringen, og omgivelsene er så herlige som her, er livet fint.

Akkurat nå føles dette virkelig som et paradis på jord.

Jadini Beach.

Jadini Beach.

 

Jadini Beach Hotel.

Jadini Beach Hotel.

En kommentar om “Heaven is a place on earth

  1. Tilbaketråkk: Heaven is a place on earth | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s