I den mørke natten lusker villdyrene

Teltliv i dyrenes rike

– Marianne.

Det tar tid før jeg skjønner at noen snakker til meg. Jeg gløtter så vidt på det ene øyet, lukker det igjen, vil forsvinne tilbake inn i søvnen. Teltet er stummende mørkt. Er det morgen?

– Marianne.
– Mmm, grynter jeg dovent. Jeg er så trett at selv å presse fram denne enkle, lille lyden føles som en anstrengelse.
– Jeg må på do. Lina skrur på hodelykten.
– Mmm, grynter jeg igjen. I underbevisstheten hører jeg stemmen til Chantal: If you are going to the toilet during the night, never walk alone. There are animals.
– Være med?
– Mmm.

Jeg kryper ut av soveposen, fremdeles halvt i søvne, smetter oppi sandalene og stavrer meg ut av teltet etter Lina. Leirplassen er stille og mørk. Restene av bålet gløder svakt, trærne strekker seg som mørke silhuetter mot nattehimmelen, lett opplyst av måneskinnet. De andre teltene står tett sammen under trærne, rundt bålplassen. Ikke en lyd er å høre fra noen av dem; alle sover. Det er midt på natten. Natt i villmarken. Her er ingen gjerder, ingen vegger; bare oss, teltene våre og naturen.

Jeg lurer på hvor mange par øyne som iakttar meg akkurat nå. Under den tynne ulltrøyen som skal holde meg varm gjennom den kjølige natten, kjenner jeg at hjertet banker litt raskere enn normalt. Lydene rundt oss er ukjente. Vi er i dyrenes rike.

Igjen hører jeg stemmen til Chantal i bakhodet: Talk. Always talk. Make noises to let the animals know you are comming. If they don’t hear you and you scare them, you never know what they will do.

Jeg har ikke lyst til å finne det ut, så jeg snakker. Om stjernene på himmelen, den lysende månen, grenene som strekker seg ut i mørket, kanskje om andre ting, jeg vet ikke, jeg tror ikke det er noe særlig mening i det jeg sier, men jeg skal i hvert fall gjøre oppgaven min.

Talk. Make noises.

Jeg står med hodet bakoverlent og skuer opp på den glitrende stjernehimmelen. Bak meg hører jeg Lina gjøre seg ferdig, hun tar den store spaden og strør et tynt lag med jord ned i hullet som ble gravd i bakken da vi slo leir her.

– Det var det.

Vi tusler tilbake mens vi snakker om buskene vi passerer og greinene som stikker frem over stien. Det er en samtale uten et eneste snev av betydningsfullt innhold, men den gjør nytten. Hodelykten til Lina kaster et blekgult lys foran føttene våre. Blikket mitt er festet på bakken. Jeg vokter hvert skritt jeg tar, vil ikke tråkke på noe skummelt. Ørene mine lytter vaktsomt, forsøker å tolke de ukjente lydene i den nattsvarte bushen. Hva er den lette raslingen der bak oss? Hørte jeg det knekke i småkvister på bakken? Hva var det? En fugl på nattlig utflukt? En uskyldig antilope? En løve som lurer i det tette krattet? Eller bare innbilning?

I går kveld fortalte Wilhelm om en løve som drepte en antilope inne på området mellom alle teltene for en stund siden. En løve og en gruppe mennesker, kun adskilt av teltvegger. Rovdyret var ikke til fare for noen andre enn det stakkars byttedyret. Kadaveret lå igjen ved siden av det utbrente bålet morgenen etter. Jeg lytter til lydene rundt oss, hever stemmen et lite hakk. Det finnes løver her.

Talk. Make noises.

Lina setter spaden og dopapiret på plass ved treet bak bordet vi har satt opp til bruk ved matlagning, og vasker hendene raskt i det kalde vannet i vaskebaljen. Straks etter drar jeg opp glidelåsen og kryper inn i teltet. Trett smetter jeg ned i soveposen, mens Lina sørger for at teltet er lukket skikkelig igjen slik at ingen småkryp kan komme seg inn.

– Takk, sier Lina. – Sov godt.
– Mm, du også, svarer jeg døsig.

Jeg krøller meg sammen på den tynne, grønne madrassen, lukker øynene og lytter til lydene utenfra før jeg sovner. Her inne kjennes det trygt å være.

Et sted der ute i den mørke natten lusker villdyrene.

En kommentar om “I den mørke natten lusker villdyrene

  1. Tilbaketråkk: I den mørke natten lusker villdyrene | Glimt av verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s